sâmbătă, 28 mai 2011

Foto: cfa.harvard.edu
Priviţi o imagine cu universul. Astronomii de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian au dat publicităţii cea mai completă hartă a universului creată vreodată. Harta, denumită “2MASS Redshift Survey” se întinde pe o distanţă de 380 de milioane ani-lumină şi a însemnat zece ani de muncă, conform Huffington Post.

VEZI IMAGINEA INTEGRAL

Oamenii de ştiinţă au strâns informaţii pentru hartă prin scanarea regiunilor spaţiale unde praful insterstelar este cel mai transparent. Cercetătorii au descoperit peste 43.000 de galaii. Harta este colorată şi fiecare culoare are o semnificaţie.

Astfel, galaiile cele mai îndepărtate sunt roşii iar cele mai apropiate sunt mov.

Imaginea, iniţial în format 2D, a fost transformată în format 3D, pentru a arăta şi distanţele.

Noua hartă relevă “structuri locale masive” în Calea Lactee, nedescoperite până recent. O astfel de informaţie poate ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine mişcarea Căii Lactee în raport cu restul Universului, un mister până în ziua de astăzi.

Pai ,parca era infinit ?Sa intelegem ca este o "poza a infinitului"? ...glumesc ,au dat o limita de 300 si ceva de milioane de ani lumina ...deci este a unei parti de univers...apoi , interesant ar fi daca macro si miniuniversul s-ar intersecta si imaginea prezentata n-ar fi decit o celula a unui organism,aflat in propiul lui univers...si asa mai departe ,dupa modelul papusilor rusesti care intra una in alta?Pare dementa supozitia ?De aceea oare este in biblie sloganu:"Crede si nu cerceta "?Linia alba de la mijloc este CALEA LACTEE ...!




Poza cu cea mai fidelă reprezentare a Universului a fost publicată. Vezi poza aici

Antena3.ro | 28 Mai 2011, 18:12

Foto: cfa.harvard.edu

Priviţi o imagine cu universul. Astronomii de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian au dat publicităţii cea mai completă hartă a universului creată vreodată. Harta, denumită “2MASS Redshift Survey” se întinde pe o distanţă de 380 de milioane ani-lumină şi a însemnat zece ani de muncă, conform Huffington Post.

VEZI IMAGINEA INTEGRAL

Oamenii de ştiinţă au strâns informaţii pentru hartă prin scanarea regiunilor spaţiale unde praful insterstelar este cel mai transparent. Cercetătorii au descoperit peste 43.000 de gala
ii. Harta este colorată şi fiecare culoare are o semnificaţie.

Astfel, gala
iile cele mai îndepărtate sunt roşii iar cele mai apropiate sunt mov.

Imaginea, iniţial în format 2D, a fost transformată în format 3D, pentru a arăta şi distanţele.

Noua hartă relevă “structuri locale masive” în Calea Lactee, nedescoperite până recent. O astfel de informaţie poate ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine mişcarea Căii Lactee în raport cu restul Universului, un mister până în ziua de astăzi.Ce mi se pare mie interesant este linia centrala luminoasa ,cu un punct centaral simai luminos ,ce poate sa fie ?Centrul universului sau ...?

marți, 24 mai 2011

Fănuş Neagu

Fănuş Neagu

Scriitorul, romancierul şi dramaturgul Fănuş Neagu, care a murit în noaptea de luni spre marţi, a fost unul dintre cei mai talentaţi autori contemporani, care va rămâne în memoria cititorilor cu volume precum "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe" sau "Dincolo de nisipuri".

Fănuş Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, în Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila, şi a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg.

A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal. Şi-a continuat studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenit cursant al şcolii de literatură "Mihai Eminescu", până în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954 şi 1957 învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile.

În anul 1954 debutează cu povestirea "Duşman cu lumea", în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan", retipărit în 1964 sub titlul "Cantonul părăsit".

În anul 1960 publică "Somn de la amiază", iar în 1962, "Dincolo de nisipuri", în anul 1967 publică "Vara buimacă", iar piesa "Scoica de lemn" este pusă în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti. Publică ulterior, în anul 1979, "Cartea cu prieteni", în anul 1981 - "Insomnii de mătase", în anul 1985 - "A doua carte cu prieteni". În anul 1985 i se joacă piesele "Echipa de zgomote", la Teatrul Majestic, şi "Olelie", la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Printre volumele pe care le-a scris se mai numără "Întâmplări aiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

În perioada decembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.

Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe. Fănuş Neagu suferea de cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

În acest sens, în 2008, aflat pe patul de spital, Fănuş Neagu i-a trimis o scrisoare jurnalistului Marius Tucă, în care acuza agresivitatea presei faţă de situaţia sănătăţii lui.

"Draga Marius Tucă, În numele amiciţiei ce ne leaga, te rog să inserezi în Jurnalul National aceste rânduri adresate multor ziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau mai putin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria. O fac atât în numele meu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şi Ştefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, de nişte condeie butucănoase", îşi începea scriitorul mesajul.

"Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele? Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe o lamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul că majoritatea dintre voi vor muri fără sa se fi născut", continuă acesta.

Artistul continuă: "Da, sunt bolnav - cancer de prostată cu diseminări - mă tratez la Spitalul Elias (mă opresc să fac o plecăciune în faţa medicilor, asistentelor, infirmierelor şi tuturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste de oameni) şi nu doresc altceva decât să mă lasaţi în pace cu nenorocul, suferinţa, spaimele şi sperantele mele. Eu ştiu să îndur, vârsta m-a învăţat multe, dar am o familie, rude, prieteni pe care-i îngroziţi când mă îngropaţi a doua oara în decurs de şase luni. Vă întreb: o faceţi din pustiu sufletesc sau din cea mai elementară lipsă de conştiinţă profesională? Apoi, ce bucurie vă trezeşte suferinţa altora? Şi, mai ales, pentru ce ne vreţi dincolo de dincolo? Literatură nu citiţi, prin urmare nici cărţile mele, la film nu mergeţi, la teatru nici atât. Îmi închipui cu toată sinceritatea ca nici de urât nu ne urâti. Atunci nu încape decât o singura explicaţie: sunteţi mânaţi cu biciul de patronii voştri să aduceţi ştiri ce să sature aşteptările unui public, de voi înşivă format metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenovele imbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc".

"Aş mai avea destule să vă spun, dar mă opresc aici, încheind cu fraza unui mare scriitor rus (voi, se înţelege, aţi fi vrut să fie unul american, dar n-am ce face): «Urât mai trăiţi, domnilor!»", şi-a încheiat Fănuş Neagu scrisoarea.


Din punctul meu de vedere , A MURIT CEL MAI MARE POET AL PROZEI ROMANESTI ,UN FRUMOS NEBUN AL BUCURESTILOR ...omul care dupa 89 ,vazind ce se intimpla cu Romania dar si cu Yugoslavia, afirma:" USA este de fapt Uniunea Soviatica Ailalta " au trecut aproape 20 de ani de atunci si nu trece secunda sa nu constatam ca asa este si chiar mult mai mult !

Sper ca Dumnezeu sa-l puna alaturi de ingeriilui cei mai curati , fiinca acolo este locul lui etern !Incet ,incet toti marii sciitori si poeti,aparuti in perioada comunista ,dispar-iar in locul lor ramin doar derbedeii de cartier ca acest Yaru ....!